Monday 5 November 2012

Bumbar v Berlini: Bumbar v Dravogradi

Trenutno z Moniko visiva v Dravogradu in čakava, če bo stanovanjska papirologija, oddana v Berlinu, slučajno obrodila kak čudežen sad. Kot realista tega sicer ne pričakujeva, ker se vedno najde vsaj 20 domačinov, ki za stanovanja kandidirajo z boljšimi in popolnejšimi papirji kot ti. In po sistemu, kakršnega imajo, ima vsak z redno socialno podporo prednost pred skrajno sumljivimi freelancerji ali po njihovo Freiberuflerji iz tujine. Tako da trenutno se mi zdi, da je brez vez stanovanje v Berlinu kot nek zanikrn "umetnik" kar od nekje praktično nemogoče dobiti po "ustaljenem" postopku.

Nemogoče je seveda, ker od tebe med drugim praviloma zahtevajo tudi izpisek lanskih prihodkov v Nemčiji, ki ga seveda ne moreš imet, če si se pa ravnokar priselil v Nemčijo. In nekateri tega, da je to popolnoma nelogično, enostavno nočejo slišat: "Aja, nemških izpiskov nimate? Pa nič. Aja, tujih pa ne sprejemamo."

Pri eni firmi so na koncu, ko sta hotela za naju s svojimi izpiski jamčiti prijatelja, ki že šest let živita v Berlinu, najprej zahtevali še Šnufe tudi za njiju... Nisva jim mogla dopovedati niti, da se nočeva prijaviti na njihov zavod za zaposlovanje, saj imava svoje podjetje, svoj poklic in svoje delo... Od naju pa so na koncu zahtevali celo pasji potni list za našo smrduhinjo. Pri čemer je ta velepomembni dokument – Hundepass – seveda ostal z našo Hündin v Dravogradu. Človeka skoraj prime, da bi malenkost posumil, da ga nočejo ravno kot najemnika. Seveda ni, da bi jim ravno pravil "rasisti", saj se Turkov z rednimi socialnimi ne branijo, so pa definitivno prav svinjsko nestrpni do ljudi v svobodnih poklicih. Še dobro, da nam nenehno razlagajo, kako moramo biti "fleksibilni", "mobilni" in kako je treba "spodbujati svobodne poklice"... V resnici pa to neo-liberalistično in popolnoma hinavsko nakladanje seže točno samo do prve zahteve po bančnih izpiskih, s katerih mora biti seveda razvidna redna mesečna plača... Nakar je vsak smetar boljši od svobodnjaka, ne glede na letni zaslužek. Kaj pa veš, mogoče bo naslednje leto slabše! Ma nemoj. Hja, mogoče bo treba iskati v posebej multi-kulti delih Berlina, s poudarkom na "kulti".

Torej, Neukölln, here we come? Upam. Če bo vse po sreči, bova tam dobila stanovanje po vezah: od najemodajalca zgoraj omenjenega prijatelja. Malo neprijetno je edino, da morava počakati, da ga prenovijo, saj so ravno začeli z deli in pred novim letom najbrž ne bodo gotovi. Ampak, kaj hočemo... Bom pač razpakiral glavno računalo in malo "svobodno" ustvarjal v Dravogradu nekaj časa.

No, in tudi tega ne morem trdit po današnjem dnevu čisto ponorele Drave, da je Dravograd, tokrat res DRAVOgrad, dolgočasen:













No comments:

Post a Comment